De enige site in Nederland met alle aanbiedingen van alle supermarkten!

Bron: Max Magazine Gepubliceerd: donderdag 2 juni 2022

 

Ook supermarktprijzen rijzen de pan uit

wordt het dagelijks leven onbetaalbaar?

Na de pandemie wordt ons land langdurig getroffen door prijsstijgingen die hun weerga niet kennen. Vooral voor mensen met een smalle beurs komt deze klap hard aan. Door de gevolgen van de invasie van president Poetin in Oekraïne is het einde nog lang niet in zicht en zal de koopkrachtdaling dit jaar enorm zijn.

Niet alleen de prijzen aan de pomp en de gasrekening zijn snel omhooggegaan, ook de prijzen in de supermarkten zijn in een jaar tijd sterk gestegen. Merkenstrateeg Paul Moers zegt: ‘De prijzen zijn met minstens 5 procent gestegen en daar komt dit jaar zeker 4 procent bij. Dan zit je op circa 10 procent stijging. Daar zijn de voordeelaanbiedingen al van afgetrokken. Na de inval in Oekraïne voorspel ik opnieuw een forse stijging van de voedselprijzen. Zo is Oekraïne de graanschuur van Europa en het brood is al fors in prijs gestegen.’

Dure groente uit de kas

In het laatste geval is er een klein lichtpuntje. Sinds januari zijn de prijzen in de supermarkten niet merkbaar verder gestegen, zo leert eigen onderzoek. Daar staat tegenover dat brandstof onbetaalbaar wordt. Volgens Servé Muijres, winkeldeskundige bij marktonderzoeker GfK, waren de grootste prijsstijgingen in 2021 bij bier (6,7%), persoonlijke verzorging (6,5%), conserven (5,4%), diervoeding (5,2%) en frisdrank (5,1%). In januari waren er uitschieters bij plantaardige margarine (10%), koffie (10%) en groente (6,3%). Een verdere forse verhoging van producten uit de gasgestookte kas is onvermijdelijk. Dan gaat het onder andere om sla, paprika, komkommer, tomaten en bloemen.

Harde klap voor lage inkomens

De klap van al deze prijsstijgingen komt uiteraard het hardste aan bij de lagere inkomens. Alleen al de boodschappen van een bijstandsgezin zijn minstens € 12,50 per week duurder geworden. Voor een gemiddeld gezin bedraagt dit veertig euro en dat is geen klein bier. Moers: ‘Wat dacht u van gepensioneerden met een bescheiden pensioen en AOW. De gepensioneerden hebben nog de pech dat het aanvullend pensioen de afgelopen tien jaar nauwelijks is gestegen en dat de AOW dit jaar waarschijnlijk niet meestijgt met andere uitkeringen.’

Minder voordelige aanbiedingen

Loes Harshagen en haar man hebben sinds enkele jaren pensioen en AOW. ‘Door de corona hebben we veel minder geld uitgegeven aan zaken zoals horeca, vakanties en uitjes. Maar nu worden die prijsstijgingen echt serieus en let ik veel meer op aanbiedingen. Ik koop ook meer huismerken. Dat had ik veel eerder moeten doen, want vaak proeven wij niet het verschil met een A-merk. Bij Albert Heijn merk ik nu dat je vroeger altijd aanbiedingen had van 1 + 1 gratis en dat maakt een groot verschil. 

Bukken voor de huismerken

Vooral de huismerken zijn bij lezers van MAX Magazine in opmars. De winstmarge op deze producten is veel minder. In 2020 berekende de Consumentenbond dat huismerken zelfs 45 procent goedkoper kunnen zijn dan A-merken. Lezer Rob Hanhart Vertelt: ‘Ik buk steeds vaker in de supermarkt, want op de onderste schappen staan die huismerken. Heel veel van deze merken zijn net zo goed als de A-merken. Ooit werkte ik in een pindakaasfabriek. Daar werd van dezelfde pinda’s een A-merk én huismerken gemaakt. Zo word je dus belazerd.’ Hanhart woont in Doesburg en gaat geregeld even over de grens boodschappen doen. ‘Het is daar nog steeds voordeliger, maar de verschillen met Duitsland worden wel steeds kleiner.’

Simpele besparingen

Volgens onze lezers zijn er allerlei simpele maatregelen om de prijsstijgingen de baas te zijn. Zo is gewone groente veel goedkoper dan voorgesneden. Als u geen zin hebt in koken, kunt u een voordelige pizza uit de diepvries halen. Koop niet te veel voedsel; dat kan snel bederven. Geef uw ogen de kost op de markt. Kijk serieus naar de aanbiedingen in de (online) folder. En moet dat 36ste paar nieuwe schoenen nou echt worden aangeschaft?

Appeltje voor de dorst

Alle seinen staan volgens merkenstrateeg Moers echt op rood. ‘Ik houd mijn hart vast als gas en benzine echt onbetaalbaar worden. Want dat heeft effect op vrijwel alle producten. Maar laten we niet al te negatief zijn: in het jaar 1800 gaven we 80 procent van ons inkomen aan voedsel uit en nu slechts 10 tot 12 procent. Dit bewijst dan grote groepen Nederlanders het erg goed hebben. De supermarkten zijn natuurlijk niet de schuldigen. Bovendien zijn de prijzen bij ons na Portugal en Polen het laagste van Europa. We hebben heus nog wel wat vet op de botten.’

Is alles duurder geworden? Niet helemaal. Het treinkaartje is slechts met 1,8 procent verhoogd en de postzegel is 96 cent gebleven. Ook de appels zijn nauwelijks in prijs gestegen. U heeft dus een appeltje voor de dorst…

Kostbaar onderhoud

Van alle uitgaven is het onderhoud aan huizen misschien wel het meest in prijs gestegen. Dan gaat het om materialen zoals hout, maar vooral ook om het uurloon dat bouwvakkers in rekening brengen. Als u ze al kunt krijgen. Schaarste maakt duur.

25 supermarktprijzen

  Jan 2021 Jan 2022
Hak Appelmoes 1,25 1,49
Komkommer 0,75 0,89
Kleintje gesneden champignons 1,09 1,45
Nederlandse trostomaten 1,99 2,49
Fijngesneden boerenkool 1,39 1,69
AH sperziebonen 2,89 3,29
Handsinaasappelen 1,68 1,99
Celavita minikrieltjes 1,69 1,95
Perla donker snelfiltermaling 2,09 3,69
Pickwick Engelse melange thee 1,65 1,85
Coca-Cola regular 1,99 2,15
Mars 9-pack 2,59 3,19
Calvé Pindakaas pot, 1 kilo 5,49 6,29
Goudse kaas 48+, 545 gram 5,06 5,79
Zaanse Hoeve halfvolle melk, 1 liter 0,81 0,89
Heineken pils, flesje 0,90 0,97
AH basic water klein, 0,5 liter 0,15 0,16
AH walnoot roomijs 2,19 2,49
Whiskas kalkoen in gelei 1,15 1,29
Half bruinbrood klassiek 0,79 0,99
Witte puntjes brood 1,29 1,43
Nivea douchecrème 2,69 3,49
Olaz total effects nachtcrème 22,05 26,79
Persil megaperls color 6,19 7,69
Sun vaatwastabletten all-in-one 7,49 7,99

Bovenstaande prijzen zijn bij Albert Heijn (marktaandeel van 36%) waargenomen. De prijsstijgingen zijn bij andere grootgrutters niet merkbaar anders.

De gegevens zijn afkomstig van Korné Pot, directeur van Supermarktaanbiedingen.com. ‘Wij houden alle prijzen bij, ook van producten die in de aanbieding zijn.’

Duur, duurder, duurst

De gemiddelde prijsstijgingen bij supermarkten vallen in het niet als we deze vergelijken met de enorme stijging van de energieprijzen. De benzine (Euro 95) bedroeg op 1 januari 2020 gemiddeld € 1,75 en op 7 maart 2022 liefst € 2,35; een stijging van 75 eurocent. Op een tank benzine van veertig liter is dit het astronomische bedrag van dertig euro. 

Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik betaalt dit jaar minsten 2.800 euro aan energiekosten en daar is de vermindering van de energiebelasting al in verwerkt. Dat is 1.321 euro (86%) meer dan vorig jaar.

Een gelukje: we hebben een zachte winter achter de rug.

Eigenlijk is vrijwel alles nu duurder. De inflatie bedroeg in februari liefst 7,2 %, waardoor je met eenzelfde hoeveelheid geld minder kunt kopen. Uw zorgverzekering gaat dit jaar een krappe vijf tientjes omhoog.

Dan kunnen we nog noemen: duurdere verzekeringen, stijgende gemeentelijke heffingen, prijzige kinderopvang en hypotheek. Het kopen van een huis was al onbetaalbaar. Zelfs het schenken is in fiscaal opzicht duurder geworden. 

Overigens kunnen de laagste-inkomensgroepen een tegemoetkoming van 200 euro bij de gemeente aanvragen als zij de energiekosten niet meer kunnen betalen. Heel veel mensen maken geen gebruik van deze subsidie. Dat geldt ook voor allerlei toeslagen, zoals de huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Terug naar het pers overzicht