Algemene informatie over Supermarkten
Openingstijden
Als u boodschappen gaat doen, wilt u niet voor een gesloten deur komen te staan. Het is daarom belangrijk te weten wanneer uw supermarkt geopend is. De openingstijden van een specifieke supermarkt vindt u vaak op de deur van de hoofdingang van uw supermarkt.
In het algemeen gelden de volgende regels voor de openingstijden van supermarkten:
In de 'Winkeltijdenwet' is vastgelegd wanneer winkels open mogen zijn.
De belangrijkste regel uit de Winkeltijdenwet is dat alle winkels van 's morgens zes uur, tot 's avonds tien uur open mogen zijn, zonder dat zij hiervoor toestemming hoeven te vragen. Op zon- en feestdagen mogen supermarkten niet geopend zijn, met uitzondering van koopzondagen. Deze koopzondagen zijn per gemeente vastgelegd. Wil een winkeleigenaar zijn of haar supermarkt toch op feestdagen en 'normale' zondagen openen? Dan kan dit alleen in overleg met de gemeenteraad.
Winkels in toeristische gemeenten zijn elke zondag geopend.
Bijna alle supermarkten zijn tussen de middag open. Supermarkten in kleinere plaatsen zijn tussen de middag vaak gesloten.
Afrekenen in de supermarkt
Het afrekenen van je boodschappen, werkt in iedere supermarkt bijna hetzelfde. Meestal heb je de keuze contant te betalen, te pinnen of te chippen.
Bijna iedere supermarkt scant de barcode op het product. De prijzen van de producten staan in een computersysteem. Zo kan de kassamedewerker geen fouten maken en kan de computer bijhouden hoeveel artikelen er nog in de winkel liggen. Sommige winkels hebben nog geen dergelijk computersysteem. Een voorbeeld hiervan is de Aldi: cassiëres moeten hier de prijzen van alle producten uit hun hoofd kennen. Dit is één van de redenen dat de Aldi zo goedkoop is: er wordt geen geld uitgegeven aan een duur kassasysteem.
Momenteel lopen er experimenten waardoor het afrekenen in de supermarkt nog eenvoudiger wordt. Met je boodschappenwagentje rij je door een soort telpoortje, en het totaalbedrag wordt onmiddellijk van je rekening afgeschreven. Ook zijn er supermarkten waar klanten hun eigen producten kunnen scannen. Deze methoden zijn nog in ontwikkeling.
De productprijzen kunnen per supermarkt verschillen. Wilt u weten of uw supermarkt duur of juist goedkoop is? Ga dan naar supermarkten en klik op de supermarkt waar u meer informatie over wilt.
Tips om geld te besparen op uw boodschappen
Wilt u de prijzen van verschillende merken vergelijken? Kijk dan naar de kiloprijzen. Deze staan vaak op het schap aangegeven. De prijzen per kilo zijn gemakkelijker te vergelijken dan de prijzen per stuk.
Koop producten uit de onderste schappen. Hier staan vaak de goedkoopste merken.
Ga niet winkelen met een lege maag. U koopt dan vaak veel meer lekkere producten dan wanneer u geen honger heeft.
Controleer na het afrekenen uw kassabon. Het komt voor dat de cassiëre vergeet aanbiedingen daadwerkelijk als aanbieding aan te slaan, met als gevolg dat u toch de volle prijs betaalt.
Maak een boodschappenlijstje. Op deze manier voorkomt u impulsaankopen.
Betalen met een creditcard kan handig zijn als u even weinig te besteden heeft. Let hier echter mee op. Als u met een creditcard betaalt, wordt het geld niet direct van uw rekening afgeschreven. Hierdoor heeft u weinig overzicht in uw precieze uitgaven en geeft u gemakkelijk teveel uit.
Gebruikt u een product vaak? Dan kan het goedkoper zijn veel van dit product in te kopen wanneer dit in de aanbieding is. Koop geen aanbiedingen van producten die u normaal weinig of nooit gebruikt.
Webwinkelen
Webwinkelen bestaat nog niet zo lang. Via een webwinkel van een supermarkt, kunt u online uw boodschappen doen. U klikt de producten aan die u wilt hebben en gaat vervolgens naar de 'kassa' op de website. Hier bevestigt u uw aankopen. Vervolgens worden uw aankopen bij u thuisgebracht. De tarieven voor het thuisbezorgen hangen af van het moment waarop u uw boodschappen wilt laten bezorgen. Bij ontvangst kunt u meestal kiezen of u contant wilt betalen of dat u wilt pinnen.
Een voordeel van een webwinkel, is dat u hier 24 per dag, 7 dagen per week boodschappen kunt doen. U hoeft de deur niet uit om te winkelen. De prijzen zijn meestal hetzelfde als die in de 'echte' winkel.
Wilt u weten of uw supermarkt een webwinkel heeft? Ga dan naar supermarkten en klik op de supermarkt waar u meer informatie over wilt.
Spaaracties
Bij veel supermarkten kun je 'punten' of 'zegels' sparen. Het sparen van punten gebeurt meestal elektronisch. De bekendste voorbeelden zijn Air Miles en Rocks'. Voor deze spaaracties heb je een kaart nodig. Bij het afrekenen kunnen er punten op je pas bijgeschreven worden.
Air Miles
Een Air Mails kaart kunt u voor € 2,50 kopen bij bijna alle bedrijven die meedoen aan de Air Miles spaaractie. Via www.airmiles.nl kunt u zich inschrijven. Heeft u voldoende Air Miles gespaard? Dan kunt u ze inwisselen voor een dagje weg, een theatervoorstelling, een reis, een blender, enzovoort.
Rock's
Rock's kun je alleen sparen bij 'Super de Boer' en 'Texaco'. Door bij een van deze deelnemers een deelnameformulier in te leveren bij de kassa, ontvang je een spaarkaart. Je kunt dan meteen beginnen met sparen. Heeft u 220 Rocks' gespaard? Dan krijgt u een Rocks' Vijfje. Deze heeft een waarde van vijf euro. Deze kun je besteden bij de aangesloten winkels of dagattracties. Ook kun je er verschillende cadeaus uit de Rocks' Catalogus mee kiezen.
Zegelspaaracties zijn meestal per supermarktketen geregeld. Je krijgt de betreffende zegels maar bij één supermarkt en kunt ze ook alleen bij die supermarkt inleveren. Met zegels spaar je vaak voor korting of kleine cadeaus.
Garantie op uw aankopen
Als u een product koopt, weet u nog niet of dit product daadwerkelijk aan uw wensen voldoet. Een product kan kapot zijn, of, in het geval van voedingswaren, bedorven. Om u tegen deze tegenvallers te beschermen, zijn er verschillende soorten garanties:
Op vrijwel alle producten zit fabrieksgarantie.
In de Europese wetgeving geregeld dat je op bijna alle aankopen zes maanden garantie hebt.
Ook voor producten die u koopt via internet, telefoon of per post, geldt een garantie. Deze is geregeld in de 'Wet Kopen op Afstand'. Voor producten die u op afstand koopt (via telefoon, post , internet, enzovoort), geldt een bedenktijd van 7 dagen. Weet u binnen deze 7 dagen zeker dat u niet tevreden bent over het aangeschafte product, dan kunt u het terugsturen.
Gaat uw leverancier failliet, dan kan het gebeuren dat u eventuele aanbetalingen niet meer terugkrijgt en bestelde producten niet meer ontvangt. In dit geval kunt u beroep doen op een brancheorganisatie. Dit kan alleen wanneer de leverancier bij een dergelijke organisatie is aangesloten. Vraag daarom, met name bij duurdere producten, of een leverancier bij een brancheorganisatie aangesloten is.
Klachten over de supermarkt of de producten
Heeft u klachten over uw supermarkt of over de door u gekochte producten? Dan kunt u terecht bij de volgende instellingen:
Voedsel en Waren Autoriteit (http://www.vwa.nl/portal/page?_pageid=119,1639669&_dad=portal&_schema=PORTAL)
Geschillencommissie (http://www.geschillencommissie.nl/)
De Ombudsman (http://www.deombudsman.nl/)